Rotfylling

Rotfylling

 

Når nervene i en blir betent pga. grav karies eller traume kan tannen bli veldig vond og behandlingen i de fleste tilfeller være å rotfylle tannen. 

tooth, cross section, dental

Når et hull er så dyp at nerven i tannen blir eksponert eller infisert må tannen rotfylles. Tannen kan også bli infisert ved unormal tannslitasje(attrisjon) pga. tanngnissing som fører til at tannen slites helt inntil nervene. Det samme kan skje ved dype pusseskader av tannhals. Når nervene i tannen blir infisert blir tannen betent. Dette kan gi varierende grad av smerter i den aktuelle tannen og noen ganger kan smertene stråle mot hele kjeven og den aktuelle siden av ansiktet. Tannen kan også reagere mot kulde/varme og den kan bli øm ved tygging. Noen opplever også pulserende smerter. Noen kan utvikle tannbyll eller abscess som er en hevelse fylt med puss og noen ganger kan det dannes fistel som er en åpning i tannkjøttet der pusset tømmes gjennom. Tannlegen vil under undersøkelsen finne raskt ut om dette ved å gjøre diagnostike tester og se på røntgenbilde av tannen. Som regel vil pasienten kunne peke hvilken tann som gir symptomer. Behandlingen vil være at tannlegen reparerer karies slik at tannen blir tett, stabilisert, gjøre en rotkanalrens og legger inn en medisin som uskadeligjør bakterier som befinner seg i rotkanalen. Dette kalles rotkanalrens. Når tannen blir symptomfri kan rotfyllingen ferdiggjøres og dette gjøres som regel etter en uke fra første seansen. Dersom vanskelige anatomiske fohold i form av bøyde røtter eller trange rotkanaler kan det bli nødvendig at pasienten henvises til en endodontist som er en tannlege med spesialisering i rotfyllingsbehandling. 

Noen ganger kan man ha vedvarende infeksjon i en tann som er rotfylt tidligere. Dette vil kreve en revisjonsbehandling der man fjerner gammel rotfylling og rotfyller tannen på nytt. Dette kan også behandles ved rotspissamputasjon. Infeksjon med utspring fra tenner kan spre seg videre og kan føre til livstruende situasjoner selv om dette er sjelden. En slik tilstand er for eksempel Ludwig’s Angina der det kan oppstå pustevansker pga. hevelser fra undersiden av tungen og rundt halsen og dette kan bli livstruende. Det er viktig at man får tanninfeksjoner behandlet. 

Antibiotika brukes veldig sjelden og brukes kun ved systemiske symtomer som feber, frysninger eller mistanke om blodforgiftning.

Dentoss Dental

tannlege til gode priser

Ring oss